»Na območjih, ki so jih prizadele poplave, trenutno obstaja izrazito povečano tveganje za pojav črevesnih okužb, spremenjene so namreč bivalne in higienske razmere. Marsikje ni ali pa primanjkuje pitne vode.«
»Običajno gre za črevesno okužbo, ki se prenaša fekalno-oralno. Povzročitelji se iz blata prenašajo v usta druge osebe, prenašajo se lahko tudi z uživanjem kontaminirane hrane in vode, v manjši meri prek nečistih rok.«
»Prekuhavanje pitne vode v primeru mikrobiološke onesnaženosti je praviloma kratkoročen, a nujen ukrep, s katerim izboljšamo mikrobiološko kakovost vode, saj uničimo ali inaktiviramo mikroorganizme v pitni vodi, ki so povzročitelji nalezljivih bolezni, ki se prenašajo z vodo. Prekuhavanje pa kljub temu ne odstrani kemijskih nevarnosti.«
»Če je voda motna, moramo najprej izvesti usedanje ali pa jo prefiltrirati preko papirja ali prelikane krpe in scediti v posodo, kjer naj burno vre vsaj minuto, zaradi večje varnosti tri minute. Vodo ohladimo in najbolje, da jo shranimo kar v posodi, v kateri se je izvedlo prekuhavanje. Taka voda je uporabna 24 ur, v izjemnih okoliščinah tudi do 48 ur, če je hranjena na hladnem.«